sd main logo

SamenMuziekles

Menu

Maak je eigen beat bijvoorbeeld voor je eigen rap met het programma Garageband. 

Garageband

Het programma Garageband is een gratis app die je kunt downloaden op je Mac, iPad , iPod of Iphone. Dit programma kun je gebruiken om muziek te maken en om te componeren. Hieronder kan je lezen hoe je met dit programma/ deze app stap voor stap zelf Beats kunt maken bijvoorbeeld om te gebruiken als muzikale begeleiding bij je eigen rap.

Beats maken met Garageband

In GarageBand voor iOS 2.3 maak je grooves aan op je Mac, iPhone of iPad met een interface die is geïnspireerd op klassieke drumcomputers. Daarna kan je de groove toevoegen aan jouw nummer.

Om aan de slag te gaan met de beatsequencer, maak je een nieuw nummer of open je een bestaand nummer. Als je een nieuw nummer hebt gemaakt, wordt de geluidskiezer automatisch geopend. 


Als je de beatsequencer wilt toevoegen aan een bestaand nummer, 

tik je op ▪️🔲◾️ om de geluidskiezer te openen.

Veeg in de geluidskiezer tot je 'Drums' ziet en tik vervolgens op 'Beatsequencer'.Je eigen beat aanmaken

Als je je eigen beat helemaal zelf wilt aanmaken, tikt je op de 🏁 en kies je 'Nieuw patroon'. Tik op 'Stap/Aan Uit' om stappen toe te voegen en te verwijderen. Je kunt stappen toevoegen en verwijderen terwijl beatsequencer bezig is met afspelen of inactief is.


Nadat je stappen hebt toegevoegd, kan je elke individuele stap bewerken:

 • Tik op 'Aanslag' als je het volume van een stap wilt wijzigen. Veeg met je vinger omlaag op de stap om het volume te verlagen en veeg omhoog om het volume te verhogen.

 • Als je een afzonderlijke stap wilt opdelen in meerdere stappen, tik je op 'Nootherhaling'. Veeg je vinger omhoog om het aantal parten te vergroten en omlaag om het aantal parten te verlagen.


 • Tik op 'Kans' om mensachtige variatie toe te voegen aan een stap. Veeg dan je vinger omlaag om de variatie van de stap te verhogen.

Als je de instellingen van een volledige rij wilt bewerken, tik je op een instrument aan de linkerkant van het raster. 

 • Als je een afzonderlijk onderdeel van een drumstel wilt veranderen, tik je op 'Onderdeel van drumstel' in het venster 'Rij-instellingen'. Tik vervolgens op het onderdeel dat je aan die rij wilt toevoegen. Die rij speelt nu het nieuw toegewezen onderdeel van het drumstel af.


 • Als je de lengte van elke stap in de rij wilt wijzigen, tik je op 'Staplengte' en selecteer je een lengte.


 • Als je de richting wilt veranderen waarop de beatsequencer dat instrument in het patroon afspeelt, tik je op 'Afspeelmodus' en kies je een optie.


Wanneer je je beat hebt gemaakt, kan je deze opslaan als een patroon. Tik op  en tik op 'Bewaar'. Voer een naam voor het patroon in en tik op 'Gereed'. Je kunt dat patroon terugroepen en toevoegen aan verschillende nummers.

Wanneer je er klaar voor bent om het patroon toe te voegen aan een nummer, neem je het patroon op.

Het patroon opnemen

Om het patroon in je nummer op te nemen, tikt je op 🔴 op de regelbalk. Beatsequencer start automatisch. Het patroon wordt in een loop afgespeeld tot je stopt met opnemen. Wanneer je klaar bent met het opnemen van het patroon, tik je op de knop 'Sporenweergave' 🏁 om het opgenomen spoor weer te geven. Tik op ▶️ op de regelbalk om het patroon te horen in de context van je andere sporen.

Nadat je het patroon hebt opgenomen, kan je het spoor bewerken en aanpassen zoals elk ander instrumentenspoor.

Patrooninstellingen weergeven en wijzigen

Beatsequencer gebruikt stappen om de lengte van een bepaald patroon te bepalen. Als jouw nummer in maatsoort 4/4 is, kan je de patroonlengte instellen tussen 16 en 64 stappen. Als jouw nummer in maatsoort 3/4 of 6/8 is, kan je de patroonlengte instellen tussen 12 en 48 stappen. Je kunt ook de lengte van de loop van elk afzonderlijk onderdeel van het drumstel handmatig wijzigen door te tikken op de knop 'Loop begin/einde' en vervolgens de greep in elke rij te verslepen.

Tik op ℹ︎ om informatie weer te geven en instellingen te wijzigen voor het huidige patroon.

 • Lengte van patroon instellen (16, 32, 48 of 64 stappen in maatsoort 4/4, en 12, 24 en 48 stappen in maatsoort 3/4 en 6/8)


 • De staplengte instellen (1/8, 1/8t, 1/16, 1/6t, 1/32)


 • De afspeelmodus (Verder, Omgekeerd, Pingpong, Willekeurig) instellen


 • De hoeveelheid swing in het patroon instellen


 • Het patroon opnieuw instellen. Als je met een leeg patroon bent begonnen, wis je het raster door op 'Herstel' te tikken.SamenMuziek