sd main logo

SamenMuziekles

Menu

Professionele rap maken stap voor stap uitgelegd. Onderaan een film met minder stappen maar wel goed uitgelegd met voorbeelden.

Stap 1

Brainstorm. Sta jezelf toe om eerst vrij alle associaties (of zelfs een rap improvisatie) in je op te laten komen om je creativiteit te prikkelen. Maak daarna een lijst van elk idee, uniek perspectief of mogelijke songtekst die in je hoofd opkomt. Laat je hierdoor leiden en inspireren als je verder gaat met het uitwerken van je tekst.

 • Laat je ideeën een tijdje broeien. Hou een kladblok bij de hand zodat je ieder beetje inspiratie kunt noteren terwijl je in de huiskamer, in de tuin, de keuken etc. bent. Zo kun je de momenten vasthouden en hopelijk uitbouwen.

Stap 2

Schrijf het refrein. Als je een opstel schrijft, begin je met een stelling. Maar dit is een rap, dus begin met de terugkerende stukken, ook wel het refrein genoemd. Het refrein bevat niet alleen het onderwerp van je lied, maar moet vooral ook pakkend en uniek zijn. Een geweldig refrein geeft vaak inspiratie voor andere elementen van het lied, zoals de beat of andere teksten, dus wees niet tevreden met iets dat geen nieuwe ideeën oproept.

 • Als je niet zomaar een idee te binnen schiet, zoek dan een regel uit een rap die je mooi vindt. Kopieer dit niet letterlijk, want dat is wettelijk niet toegestaan, maar geef er je eigen draai aan.

Stap 3

Ga spelen met woorden. Kies punten van de lijst die door brainstormen tot stand is gekomen waardoor je inspiratie krijgt en werk deze punten uit. Dit is het moment waarop je vaardigheden als tekstschrijver en dichter naar boven zullen komen. Als je een ervaren rapper bent moet je je sterke kanten benutten. Als je weet dat je goed bent met metaforen, gebruik dat dan in je voordeel. Als je een goed verteller bent, maak dan een heel verhaal van je rap.

 • Ga jezelf niet in de weg zitten. De grootste fout bij het schrijven van je teksten is dat je iets wilt "zeggen", en dat je abstracte concepten in je teksten probeert te verwerken. Gebruik concrete woorden, zinnen en beelden zodat je idee op de achtergrond aanwezig blijft.

Stap 4


Wees geloofwaardig.
 Hou in je achterhoofd dat je niet over precies dezelfde dingen hoeft te rappen als de beroemde artiesten. Je kunt namelijk ook op een unieke en creatieve manieren een raptekst maken over bijvoorbeeld: sporten of feesten of skateboarden, school etc.

 • Als je toch een rap wilt schrijven over iets dat je niet zelf doet, maak het dan zo belachelijk mogelijk. Overdrijf. Doe het echter niet te vaak en doe het niet in serieuze nummers. Wees creatief.

Stap 5

Kijk na, controleer, verbeter. De eerste versie van je rap zal waarschijnlijk nog niet meteen de beste zijn. Dat geeft niks. Terwijl je schrijft noteer je gewoon alles wat in je opkomt, maar daarna moet je gaan schrappen om een werkbaar en efficiënt stuk tekst over te houden.

 • Schrap alles wat niet in het thema past, niet de juiste toon raakt of niet bij je verhaal klopt en bewaar alleen de beste zinnen en beelden. Als je het moeilijk vindt om te bepalen wat goed werkt en wat niet, probeer het nummer dan nog eens helemaal uit je hoofd te herschrijven, zonder op je papier te kijken. Dat werkt als een soort zeef. De betere vondsten zullen eerder in je geheugen gegrift staan.
 • Het gemiddelde rapnummer heeft 2-3 coupletten van 16-20 regels elk, en 3-4 keer het refrein. Probeer je tekst in deze vorm te gieten

Stap 6

Kies een kant-en-klare beat. Bij het maken van haast alle soorten muziek ontstaat de melodie voor de tekst. Rappers maken meestal eerst de beat voordat ze teksten bedenken. Hoewel je als rapper misschien wel allerlei ideetjes van teksten in een notitieboekje hebt staan, heb je een beat nodig om de tekst verder uit te kunnen werken. Je weet dan zeker dat het niet te geforceerd gaat klinken doordat de woorden niet goed bij de muziek passen. 

 • Zoek op het internet naar een producer die beats maakt en luister naar verschillende nummers tot je iets ontdekt wat je aanspreekt. Gebruik bepaalde geluiden of stijlen om er een eigen nummer van te maken. 
 • Zelfs als je al een idee hebt voor een nummer is het goed om minstens drie verschillende beats uit te proberen voor je er eentje kiest. De inhoud, tekst en muziek bij elkaar zoeken is een ingewikkeld proces. Overhaast het niet.

Stap 7

Overweeg om je eigen beats te maken. Dit kun je met je computer of andere opnameapparatuur doen, of je kunt jezelf opnemen terwijl je beatboxt.

 • Maak een beat met GarageBand of andere gratis software voor je computer.Maak beats met een programmeerbare drumcomputer. De Roland TR-808 is de beroemdste drumcomputer, die werd gebruikt in heel veel bekende hip-hop en rapnummers. Hij bevat een grote verscheidenheid aan bass-kicks, hi-hats, hand-claps en andere percussiegeluiden die je in verschillende patronen kunt programmeren. Je kunt deze beats ook weer op je computer bewerken.

Stap 8


Luister naar de beats die je zelf hebt gemaakt voordat je er een kiest.
 Sommige beats zijn snel en dansbaar, waardoor je een feestnummer kunt maken. Andere beats zijn eerder rustig en beter geschikt voor serieuze raps. Als een beat goed is betekent dat niet automatisch dat hij geschikt is voor het nummer dat jij wilt maken. Stel je tijdens het luisteren de verschillende nummers voor die uit een beat voort kunnen komen, en kies dan de beat die bij jouw wensen voor je nummer past.

 • Misschien heb je nog geen idee hoe het nummer gaat worden, en dat geeft niks. Volg je gevoel. Als een beat je aanspreekt is het tijd om muziek te gaan maken.

Stap 9


Zoek de melodie in de beat.
 Voeg de melodie toe met bastonen op een synthesizer of keyboard, of door een stukje melodie van een bestaand liedje te gebruiken. Luister steeds weer naar het nummer tot de melodie zich prijsgeeft. Luister er op verschillende manieren naar zodat je verschillende mogelijkheden voor de melodie kunt bedenken. Dat helpt je om de "hook" te vinden terwijl je de tekst en het refrein maakt.

 • Neem een "schetsversie" op waarbij je nonsenswoorden over de beat zingt of neuriet, dan kun je de melodie erin ontdekken en gaan onthouden. Het maakt niet uit of je goed kunt zingen of niet, want het is maar een schets, je gooit dit later weer weg.

Stap 10


Breng structuur aan in je nummer.
 Nu je er een goed idee van hebt hoe je nummer moet gaan worden, ga je je tekst in coupletten verdelen (16 regels per couplet). Je kunt elk couplet met haast elke willekeurige regel beginnen, maar het is goed om te eindigen met een regel waarmee je een punt wilt maken. Daardoor blijft je tekst niet zomaar in het niets hangen. Een populaire structuur is de volgende:

 • Intro
 • Couplet
 • Refrein
 • Couplet
 • Refrein
 • Couplet
 • Brug
 • Refrein
 • Outro

Stap 11


Rap en verfijn.
 Oefen het rappen van je nummer op de gekozen beat om alle foutjes eruit te halen en je teksten te verbeteren. Schrap zoveel mogelijk woorden eruit en daarna zelfs nog wat meer. Onthou dat een rap geen opstel is; gebruik alleen de noodzakelijke woorden om je punt te maken, niets meer. Wees ook niet bang om hier en daar een pauze te laten vallen. Dat kan juist helpen om een bepaald deel van het nummer sterker te maken.

Stap 12

Leer je lied uit je hoofd. Rap je tekst opnieuw en opnieuw en opnieuw tot je iedere adempauze kent en het lied niet meer kunt horen. Alleen dan ben je er klaar voor om je nummer uit te brengen.

Stap 13


Breng je nummer uit.
 Leg contact met een producer om de productie voor elkaar te krijgen of doe het zelf.

Stap 14

Als je geen goede teksten kunt verzinnen moet je niet zomaar opgeven! Ga even wandelen of luister naar wat andere muziek om inspiratie op te doen zodat je later weer met een frisse blik kunt beginnen.

Luister naar je innerlijke rapper om te ontdekken wat het beste past. Als je niet zeker weet wat je moet zeggen, bedenk je dan dat je achter je bewustzijn moet komen. Maak geluiden en laat nieuwe talen ontstaan. Probeer je te focussen op bekende muzikanten die je respecteert of waar je van houdt en ontdek welk effect dat heeft op je eigen creaties.Geef nooit op! Probeer gewoon je innerlijke rapper te uiten om op een dag een professionele rapper te worden.Probeer er een persoonlijke ervaring in te leggen, omdat dat je song meer passie geeft. Probeer en verhaal te vertellen. Probeer te rappen over iets waar je gepassioneerd over bent.Je hoeft geen professionele studio te hebben om te kunnen beginnen. Er zijn tal van gratis programma's (zoals Audacity) die je helpen om goede muziek te maken. Als je een Mac hebt, kun je Garageband gebruiken, wat je de mogelijkheid geeft om rechtstreeks op te nemen! 

SamenMuziek